GINOP-3.3.3-17-2017-00070 „Versenyképesség növelése a digitális világ megismerése által”

Támogatás összege: 35 226 000 Ft

A támogatás mértéke: 90%

A projekt megvalósításának kezdete: 2018. augusztus 1.

A projekt fizikai befejezése: 2019. július 31

 „Versenyképesség növelése a digitális világ megismerése által”

Az internet az egész Földre kiterjedő számítógépek közötti kommunikációs rendszer, amely lehetővé teszi, hogy sok millió számítógép felhasználó egymással információt tudjon cserélni, a különféle számítógépeken tárolt adatokhoz hozzá tudjon férni. Az internet ma már olyan, mint a víz-, villany-, vagy telefonszolgáltatás. Azaz közmű.

Rendezvényeink:

A 100 fős rendezvények címe:  „Lépj be a digitális világba!”

A tevékenység leírása:

A rendezvény célja: figyelem felhívás, és érdeklődés felkeltése az digitális tevékenységek iránt. Célcsoport tagok toborzása, bevonása a projekt megvalósításába. Új ismeretek megszerzése, új kapcsolatok kialakításának elősegítése. Mozgósítás annak érdekében, hogy a digitális eszközök használata, és a digitális készségek fejlesztése, növelje a versenyképességet, mind szélesebb támogatottságot és népszerűséget kapjon.

A rendezvény témái:

 1. Társadalmi felelősségvállalás erősítése, a közéleti szerepvállalás és érdekképviselet elősegítése
 2. Generációk közötti együttműködés és kapcsolat erősítése
 3. Az internet kultúrájának népszerűsítése a 45 év feletti korosztálytól, az aktív, 60 év feletti idősek korosztályáig
 4. Figyelemfelhívás a digitális világ megismerésére, az internet előnyeinek tudatosítása
 5. Jó gyakorlatok bemutatása, érzékenyítő tevékenységekkel nyitottá tenni a résztvevőket a digitális eszközök megismerésére és használatára
 6. Kérdőív kitöltése
 7. Az Otthonközeli Egyesület toborzása, az ingyenes digitális képzésre

50 fős rendezvények címe:”Ismerd meg a digitális világot!”

A tevékenység leírása:

Az 50 fős eseményeken részt vevők közvetlenebb beszélgetésekkel, tapasztalatok, vélemények kinyilvánításával kerülhetnek közelebb egymáshoz. Közösségépítő, ösztönző hatása erősebb. Közös konzultációk, vélemények és tapasztalatok hangzottak el arról, milyen jövőbeni lehetőségek határozhatják meg az internet használatát. . A 100 fős rendezvényeken meghirdetjük az 50 fős rendezvényeinket. Nem mindig sikerül elsőre megvalósítani ezeket az eseményeket, ilyen esetekben újra megszervezzük. Jó hangulatú, közvetlen, személyes kontaktus kialakítására ad lehetőséget az esemény. A 15 fős képzéseket is meghirdetjük, amelyekre regisztrálni lehet. Elmondjuk a képzések témáit.

Korosztályukat tekintve 40 év felettiektől az aktív, akár 70 éves nyugdíjasokig. Iskolai végzettségüket tekintve, elsősorban az alacsony iskolai végzettségűeket célozzuk meg. Gazdasági helyzetük, amely összefügg az iskolai végzettségükkel igen alacsony színvonalú.

A 15 fős képzések címe:”Fejleszd a digitális tudásod!”

A képzések célja: A 6 órás ingyenes képzések lehetőséget biztosítanak a célcsoporttagoknak az alábbi ismeretek megszerzésére:

 1. Digitális eszközök megismerése, digitális alapkészségek fejlesztése
 2. Internet használatának megismerése
 3. Google használatának lehetőségei
 4. Email fiók megnyitása, levelezések
 5. Vásárlás lehetőségei az interneten- előnyei, hátrányai, biztonságos webáruházak feltárása
 6. Álláskeresés lehetőségei az interneten- állás hirdetések feladása, keresése
 7. Hogyan tudok ügyfélkaput nyitni? Illetékes kormányhivatalokról tájékoztatás
 8. Mire használhatom az ügyfélkaput?

Melyek voltak azok a motivációs eszközök, amelyek elősegítették, hogy a célcsoport részt vegyen a programban?

Megkerestük a települések vezetőit, akiket tájékoztattunk a programról. Felvettük a kapcsolatot civil szervezetek vezetőivel, akik segítettek a célcsoporttagok elérésében és bevonásában. Fontosnak tartjuk egy-egy társadalmi célcsoport eléréséhez a vezetőik bevonást, mert ezáltal, nagyobb a bizalom és az érdeklődés. A jövőben szóróanyagok és plakátok is készülnek a rendezvények meghirdetése céljából. A projekt keretében megismerik a célcsoport tagok az internet használat előnyeit. Az egyén, saját élethelyzetének megfelelően kap konkrét példákat arra, hogy az internet használatával milyen előnyöket élvezhet, hogyan könnyítheti meg a saját és családja életét.

Hogyan és miben mutatkozott meg a program újszerűsége?

Igyekeztünk közvetlen hangnemben kötetlen beszélgetésben megtalálni a célcsoport tagokkal a kapcsolatot. A képzéseken olyan irányú ismereteket kaptak, amelyek közvetlenül őket érinti, és érdekli. Újszerű, mert megtaníthatja a program a hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű embereket arra, hogy önállóan képesek legyenek segíteni, megoldani, és akár javítani saját élethelyzetüket azáltal, hogy megismeri a digitális világ lehetőségeit.

 Milyen gazdasági/társadalmi probléma kezeléséhez járulhat hozzá a célcsoport digitális nyitottságának javulása?

A program segítheti a célcsoportot kedvező munkahely megtalálásában. Segítheti ügyeik intézésében az Ügyfélkapu használatával. Segítheti őt a gyorsabb, olcsóbb vásárlásban. Tájékozottabb lesz, és ezáltal kevésbé válik kiszolgáltatottá.

Mire használható az internet?

Hivatalos ügyek intézésére:

Bank:

Ügyfélkapu

Magáncélra: